The wartime girls.

Vrouwen in de Tweede Wereldoorlog

– Pin-up art in posters

In de Tweede Wereldoorlog werd ook veel gebruik gemaakt van pin-ups voor het werven van vrouwen in de diverse legeronderdelen, de oorlogsindustrie en voor het thuisfront.
Het begon allemaal met de bekendste poster Rosie the Riveter. Daarna kreeg het leger het idee om gebruik te maken van vrouwelijk schoon bij hun campagnes.

Het leger speelde handig in op de belangstelling van de mannen voor het vrouwelijk schoon. De leiding een eigen posters op de markt brengen om de mannen te instrueren om voorzichtig te zijn met geheimen, om naar huis te schrijven en geld te sparen voor het leven na de oorlog. Er werd gezocht naar een geschikt model en hun aandacht viel op de jonge Margie Stewart.

Margery Stewart was geboren in 1919 en was aanvankelijk fotomodel. Ze wilde echter filmster worden en ging naar Hollywood. Haar filmcarrière kwam echter nauwelijks van de grond, omdat ze alleen kleine rollen toebedeeld kreeg. Toch was ze niet onopgemerkt gebleven. In 1941 na de aanval op Pearl Harbor vroeg het leger haar om het model te staan voor een poster. Aangezien de foto’s Stewart zonder pikante kleding toonden en ook niet met ontblote benen, werden er maar drie varianten gedrukt. Het leger verwachtte namelijk niet dat slechts een smachtende blik zou leiden tot immense populariteit van de posters, maar dat gebeurde wel degelijk. Ze werden zelfs razend populair. Uiteindelijk liet het leger maar liefst 12 verschillende versies drukken. In totaal werden 94 miljoen exemplaren verspreid over de legerbases overal ter wereld en Margie Stewart kreeg de bijnaam“Uncle Sam’s Poster Girl”.

Inmiddels werden de luchtmacht en de marine versterkt met bijdragen van vrouwen en dus veranderden ook de recruting -posters van uiterlijk. Pin-up types als de Varga-girl en de Petty-girl sierden de kleurrijke pamfletten om de vrouwen over de streep te trekken en zich aan te melden bij de legeronderdelen.

Rosie the Riveter

Rosie the Riveter

De dromerige blik van Margie Stewart

De dromerige blik van Margie Stewart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Petty- Girl says: join the WAVES of the SPARS (1942)

A Petty- Girl says: join the WAVES of the SPARS (1942)

 

Paratrooper

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.